Meteen naar de inhoud

Alles onder de 8,5 is een onvoldoende

Hoera! Vakantie! Heerlijk om even bij te tanken na een lastige periode waarin ik herstellende ben van een operatie. Met een kampeerbus rijden we door Nederland en genieten we van de vrijheid en het vakantiegevoel. Ook kunnen we weer mondjesmaat gebruik maken van de horeca op de vakantieparken en campings en dat doen we dan ook. ’s Ochtends naar de bakker en ‘s middags voor een biertje. Gisteren zijn we uit eten geweest bij een heuse “bistro”, die helaas geen gebruik maakte van de mogelijkheid om een indrukwekkende impressie bij me achter te laten.

In de middag ging ik al even langs bij de bistro om een tafeltje te reserveren – iets wat in deze tijd vaak wordt aanbevolen. Buiten bij de ingang staat een groot bord dat ik daar moeten wachten tot er iemand naar buiten komt om me te woord te staan. Ik sta enkele minuten te wachten en bekijk het terras waar welgeteld één groepje van vier gasten zitten. Voor de rest is het leeg. Ik wacht nog even en besluit dan toch naar binnen te gaan. Binnen gekomen, komt er een jonge medewerker van de bistro op mij afgesneld. “Waarmee kan ik u helpen?” vraag hij. Ik reserveer bij hem een tafeltje voor drie. De medewerker neemt mijn reservering aan en beklemtoont dat het toch echt niet de bedoeling is dat ik het restaurant zomaar in loop. “Ik nam aan dat dat voor ’s avonds gold”, is mijn reactie. “Nee, hoor, dat geldt nu ook, anders worden we overspoeld en daar kunnen we niet aan beginnen” is zijn reactie. Ik kijk het compleet lege restaurant rond. Oké, overdrijven is ook een vak. Ik loop weg met een wat geïrriteerd gevoel. Ik stond al even buiten te wachten en ben toen een leeg restaurant in gelopen. Een andere reactie was beter op z’n plaats.

Die avond tuigen we naar de bistro en staan we opnieuw een tijdje te wachten tot iemand ons komt halen. Het is nog steeds erg leeg. Een tafeltje en wat mensen om een langwerpige statafel. 10 gasten, hooguit. Na enkele minuten wachten en wat handgezwaai, komt er iemand naar ons toe. Binnen alles weer uitgestorven en we mogen buiten in de zee van ruimte een tafeltje uitkiezen.

Ik neem een Caesarsalade van 17 euro, wat als hoofdgerecht wordt aangeduid. Blijkbaar zit er een typefoutje in de kaart, want er is van de 1 een 7 gemaakt. Als ik het gerecht krijg, bestaat het vooral uit heeeeel veel bindsla, twee sliertjes tomaat en wat avocado en gegrilde kip. Het gepocheerde ei ontbreekt, evenals wat andere elementen wat een lunchsalade van een maaltijdsalade zou moeten onderscheiden, zoals brood of iets dergelijks. Bij navraag wordt er een gepocheerd ei op een apart bordje nagebracht, maar meer wordt het niet. Kortom, het bezoek is wat mij betreft eigenlijk een onvoldoende, maar komt door één zeer aardige medewerkster die onze dochter wat potloden en aandacht geeft op een lauwe 6 uit. Jammer.

5 tips voor deze en soortgelijke restaurants/bistro’s om van een lauwe 6 naar een goede 8 te gaan:

  1. Laat corona je niet tegenhouden om iedere gast een fijn en warm welkom te heten. Een goede eerste indruk is het halve werk.
  2. Span je in om karaktervol en liefdevol personeel te vinden en te behouden, die je de identiteit en sfeer in je restaurant versterken. Ga niet voor de meeste ervaring, maar voor een intrinsieke motivatie om het gasten écht naar de zin te maken. Helaas zijn er momenteel geen mensen over vanuit de zorg… 😉
  3. Creëer een mindset waarin jij en je team uitgaan van een herhaalbezoek van je gasten. Stel jezelf de vraag: hoe gaan we ervoor zorgen dat iedere gast terugkomt? Ook in de vakantieperiode, waarin gasten maar een paar dagen in de buurt zijn, is het belangrijk om voor die 8,5 te gaan. Vakantiegangers willen zekerheid op goed eten en vinden het fijn om terug te keren naar restaurants waar ze een fijne avond hebben gehad.
  4. Zorg – vooral bij plekken waar de doelgroep onvermijdelijk  (deels) uit kinderen bestaat – voor een goede speelhoek, buitenspeeltuin, knutselspullen en een kadootje aan het eind van het bezoek. Zij bepalen deels de beslissing om terug te komen en zijn belangrijke influencers voor de ouders.
  5. Is het rustig? Gebruik dan alle tijd die medewerkers (over) hebben om van iedere bezoekje van je gasten een onvergetelijk moment te maken. Hoe zorg je voor meer waarde? Hoe zorg ervoor dat verwachtingen worden overtroffen? Hoe zorg jij voor die 8,5?

En ga voor die 8,5. Voor iedere gast. Alles eronder is een onvoldoende, want zorgt er niet voor dat gasten terugkomen. Het is voor die bistro die ik bezocht easypeasy om met de bovenstaande 5 punten van een lauwe 6 naar een 8 te gaan. De ingrediënten zijn er. Nu nog de aandacht en liefde voor het bieden van échte gastvrijheid.

Behoefte aan meer tips om van een 6 naar een 8 en meer te gaan? Tips om meer terugkerende gasten te krijgen die ook meer besteden? Download dan HIER mijn gratis e-book met 15 tips om meer omzet te creëren voor horecaondernemers.

Veel succes!

Grz Suus